Bij het skûtsjesilen wordt er heel wat afgevlagd en getoeterd. Voor de toeschouwer is het best interessant te weten wat al die verschillende vlaggen en signalen betekenen. Zo kan niet het hele wedstrijdgebeuren beter worden gevolgd, maar weet men ook hoelang het nog duurt voordat de schepen van start gaan. En da’s best handig.

Bij een vliegende start, worden vanaf het startschip / de starttoren tien minuten voor de start twee schoten gelost en twee gele boeien gehesen (het waarschuwingssein). Na vijf minuten klinkt er weer een schot en valt er één gele boei naar beneden (het voorbereidingssein). Weer vijf minuten later klinkt het startsein en wordt de laatste gele boei gestreken. Bij een eventuele weigering van het schot, geldt het strijken van de gele boei als startsein.

Nieuwe start

Als blijkt dat er maximaal drie skûtsjes te vroeg over de denkbeeldige startlijn zijn gevaren, klinken er vanaf het startschip enkele hoornstoten en wordt er tegelijkertijd een vlag gehesen met een terugroepnummer van het te vroeg gestarte skûtsje. Het betreffende skûtsje moet terugvaren en opnieuw starten, hetgeen flink wat tijdverlies betekent.

Wanneer vier of meer skûtsjes te vroeg van start zijn gegaan, volgt er een geheel nieuwe startprocedure. Dit wordt kenbaar gemaakt door het lossen van nog een schot direct na het startschot en het hijsen van een rode bal.

Uitstel

Het hijsen van een witte vlag geeft aan dat de wedstrijd maximaal een uur wordt uitgesteld. Het hijsen en strijken van de vlag gaat gepaard met één schot.

Bij het hijsen van een gele vlag wordt de startprocedure of zojuist gestarte wedstrijd afgebroken. Het hijsen gaat gepaard met twee schoten, het strijken met één. Het eventuele waarschuwingssein van de startprocedure volgt één minuut na het strijken. De deelnemers moeten in de buurt van de startplaats blijven, in afwachting van een hernieuwde startprocedure.

Een blauw/wit geblokte vlag duidt aan dat de wedstrijd wegens omstandigheden (slecht weer) wordt afgelast. Bij het hijsen klinken drie schoten.

Een witte vlag met een blauw blok betekent dat de wedstrijd wordt afgekort. De vlag wordt getoond bij een merkteken van de wedstrijdbaan, waar de wedstrijd wordt afgekort.

Protestvlag

Wanneer een skûtjeschipper van mening is dat een ander schipper of de organiserende commissie een fout heeft begaan, hijst hij de rode vlag in het want. Daarmee geeft de schipper aan dat hij protest aantekent. Wat dat voor gevolgen kan hebben is te lezen in: ‘De puntentelling’.

Wanneer een skûtjeschipper een groene vlag in het want hijst, geeft hij aan dat hij het protest dat tegen hem is aangetekend erkend.