[fusion_widget_area name=”avada-custom-sidebar-seinvlaggen” title_size=”” title_color=”” background_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]

Seinvlaggen

Het systeem van seinvlaggen, de internationale standaard van maritieme signaalvlaggen, omvat de vlaggen voor alle letters van het alfabet, plus de cijfers. De betekenis van de vlaggen is door de International Maritime Organization (IMO) universeel vastgelegd.

Seinvlaggen waren vroeger de manier van communiceren tussen schepen. Deze communicatie wordt nog wel gebruikt maar is toch grotendeels verdreven door de modernere vormen, met name de radiocommunicatie.

De tabel hieronder toont de berichten die met een enkele vlag worden gegeven. Een schip dat de gele Q-vlag (quarantaine) voert geeft hiermee aan dat het schip gezond is, of verzoekt douane aan boord te komen. De P-vlag, bijgenaamd “Blue Peter”, wordt gehesen om aan te geven dat de boot binnen een zekere tijd zal vertrekken en dat de opvarenden aan boord moeten komen. Een speciale betekenis heeft het hijsen van de C en de N (ja en nee) tegelijkertijd, dat geeft aan dat het schip in nood verkeert.

Vlag Omschrijving
AM Hebt u een arts aan boord?
AL Ja, we hebben een arts.
MAJ33 De patiënt is 33 jaar oud.
MBS40 De temperatuur is 40 graden.
MDF24 De patiënt heeft pijn in de onderbuik.
MEM De patiënt braakt.
MQE8 Ik denk dat de patiënt lijdt aan blindedarmontsteking.
MVS Ik kom liever bij u aan boord om de patiënt zelf te onderzoeken.
MRK Volg de instructies in het medische handboek op.
MVP Breng de patiënt zo snel mogelijk aan land.
MPE Uw instructies worden uitgevoerd.
MPF Het gaat weer wat beter met de patiënt.
UW1 Bedankt voor de hulp en een goede reis verder!