Vandaag gaat de route van Björkö naar Skärhamn (Scherenhaven). Nadat wij de zeilen net buiten de haven hadden gezet, hebben wij langs de westkust van het eiland Björkö de koers richting het Noorden ingezet.

Langs het Lighthouse Björkö-Front tussen de rotsen door over de Risobaden, Ravungarna en het Trollob om het kleine eiland Lyngnh heen. Daarna om het Beacon Klubban in positie Lat: 57o48.980N Lon: 11o40.357E langs rotspartijen en het eiland L Brunskar in Noord-Noord-Westelijke richting over de Tjuremesen langs de eilanden Tornholmen, Lango en aan BB-zijde om het Beacon Kommissen heen een smalle vaargeul in.

Deze smalle vaargeul heeft de naam Albrekts-sunds kanal langs Koholmen tussen de eilanden Mastrand en Carlstens fastning Marstrand door, dit is het Mekka waar de Internationale zeilsport vele wedstrijden varen in de Zweedse wateren. Hier lagen vele mooie wedstrijdjachten die net een wedstrijd achter de rug hadden.

Wij zijn hier heel langzaam doorheen gevaren om te genieten van al dat moois, wij waren niet het enige schip dat hier langzaam voer vele dachten hier het zelfde over.

Aan het einde SB-uit over de Engels-Mannen daarna in Oostelijke richting over de Geteruggen waarna wij weer in Noordelijke richting en even later in Noord-Westelijke het eiland Astol aan BB-zijde passeerde. De haven van Astol ligt lekker beschut tussen de vele mooie huizen.

Even later tussen de eilanden Tjorne Huvud en Kalvesund weer een smalle doorvaart in, op beide eilanden een paar leuke kleine jachthavens. Aan het einde van het eiland Kalvesund in Westelijke richting om daarna tussen een smalle doorvaart bij Kladesholmen te varen met een prachtig kunstwerk op de rotsen.

Na het passeren van deze smalle doorvaart zijn wij om vele rotspartijen heen gevaren langs de eilanden St Vrangsh, Bredh, Bockholmen en weer een smalle doorvaart tussen de eilanden Hjartero en Hjarterosund Yttre Nasset.

We naderden al aardig ons eind doel van vandaag, langs Bockholmssund en Bockh de Hamnefjorden SB op en even later kregen wij de haven van Skärhamn inzicht.

Afgemeerd op de voor passanten ingerichte steiger. Hier heb ik wel wat tijd verspeeld om ons schip goed af te meren met de punt naar de wal en aan de achterzijde aan een moring. Helaas bleken deze morings te dicht bij de steiger te liggen voor ons, want wij kwamen steeds met de punt tegen de steiger. Na een uur prutsen om ons schip toch op deze manier af te meren, hebben wij besloten om tegen een Noors schip aan de kade af te meren.

Vertrek Björkö 10:37 uur aankomst Skärhamn 15:10 uur. Gevaren afstand 18,25 Nm. Gevaren tijd 4 uur en 33 minuten met een gemiddelde snelheid van 4,01 knoop.

Skärhamn is het hoofddorp op Tjörn. De naam Skärhamn (Scheren haven) komt doordat de haven beschermd is aan de binnenkant van de scherenkust.

De jachthaven heeft plaats voor 100 schepen voor passanten. Rondom de haven zijn enkele restaurants en wat boetieken Er is een Aquarelmuseum een navigatie museum ook is er een glasblazerij. Verder is Skärhamn een vissers- en handelshaven.