Vandaag vroeg opgestaan en na het ontbijt nog even brood gehaald bij de supermarkt op het haventerrein, de te varen route die gepland was, was van Hals naar Mastrand in Zweden met een afstand van 71 Nm.

Net buiten de haven de zeilen gehesen en via het betonde kanaal over het Hadybet en net na de Hals Barre N BB uit. Doordat de wind uit de ZW-hoek kwam was de hele route voor de wind, dus het voorzeil over BB en het grootzeil over SB. Doordat de wind niet al te sterk was zou het een lange tocht worden, dus hebben wij na 3,2 Nm en een uur varen de koers verlegd naar Lerkil in Zweden.

Na de koers wijziging kwam de wind ruim in waardoor de snelheid flink opliep. Over de bank Langereule langs het Mast Recording Station en middenin de shipping lane de grens van Denemarken en Zweden gepasseerd.

Op dit punt heeft Marco de Deense vlag gestreken en de Zweedse vlag gehesen. Wij hadden een waypoint tussen de rotsen Rosera en Torget gelegd met een diepte van 2,3- en 3,3 meter en via de Stensh steeds verder langs de kust richting Lerkil.

Maar hoe dichter wij bij de kust van Zweden kwamen, zakte de wind steeds verder in en moest de motor bijgezet worden. De genua hebben wij ingerold en niet veel later het grootzeil gestreken om klapperen van giek en grootzeil te voorkomen.

Om een hoge rotspartij heen kregen wij de haven van Lerkil inzicht, hier aangekomen zijn wij afgemeerd tegen een Zweedse Jeanneau 49. De eigenaar vertelde dat hij en zijn vrouw een wereldreis gingen maken, in het gesprek vertelde hij dat zij de volgende morgen tussen 06:00 – 07:00 uur wilde vertrekken. Wij gaven aan dat dit voor ons geen probleem was.

Wij hebben hier nog even gezellig over de haven en langs een aantal huizen in de omgeving gelopen. Op ons schip terug gekomen hebben wij met zijn drieën nog een hapje en een drankje genomen alvorens wij naar bed zijn gegaan.

De volgende morgen om 06:00 uur hoorden wij praten, dus ik eruit maar naast ons was nog geen teken van leven te bekennen. Het praten kwam van een schip voor ons. Toen Marco ook uit zijn bed was gekomen heb ik koffie gezet en buiten in de kuip zitten wachten wat er verder zou gebeuren.

Om 06:50 uur ging het schip een Bavaria 38 voor ons weg en hebben wij ons schip naar deze vrije plek aan de steiger verhaald, daarna zijn wij weer naar bed gegaan, die wereldreizigers die zo vroeg weg wilde starte om 08:20 uur pas zijn motor, waarna hij pas na 20 minuten wegvoer.

Lerkil is een plaats in de Zweedse gemeente Kungsbacka de provincie Hallands Län en het landschap Halland. De plaats heeft 411 inwoners (2005) en een oppervlakte van 129 hectare.

Vertrek Hals Denemarken 08:30 uur aankomst Lerkil Zweden 18:22 uur. Gevaren mijlen 62,05 Nm. Gevaren tijd 9 uur en 52 minuten met een gemiddelde snelheid van 6,29 knoop.