Voor vertrek op zaterdagochtend had ik de wekker op 07:00 uur gezet, na toilet gemaakt te hebben voor de bemanning ontbijt klaargemaakt en koffie gezet.

Om 07:45 uur heb ik ons gemeld bij de verkeerscentrale Den Helder of er bijzonderheden waren om de jachthaven te kunnen verlaten, net buiten de jachthaven de zeilen gehesen en uit voorzorg gezien de stormwaarschuwing die gegeven werd voor Texel, Harlingen en Rottum van ZW 6 Bf een high aspect als voorzeil gezet. Daarna onze weg vervolgd naar het Molengat op weg naar Thyborøn op de kop van Denemarken.

Bij het begin van het Molengat hadden wij de wind half in de zeilen, waarna wij steeds ruimer konden gaan varen. Tot het moment daar gekomen was dat we helemaal voor de wind kwamen te zeilen, het grootzeil over BB en de high aspect over SB uitgeboomd. De giek vastgezet met een bulletalie om terug slaan van de giek te voorkomen.

Rond 18:00 uur werd door de Nederlandse kustwacht de stormwaarschuwing voor de Nederlandse kust ingetrokken, de wind zwakte bij ons ook iets af dit was het moment om de vooraf door Maria klaar gemaakte macaroni op te warmen en op te eten.

Rond 19:00 uur trok de wind toch weer iets aan. Het weerbericht wat voor de Duitse bocht was uitgegeven bedroeg ZW 4-5 Bf, maar overwegend hebben wij op onze route 6 Bf gehad.

Wij hadden van te voren afgesproken een wacht in te stellen van 4 uur, ieder mocht 2 uur naar bed. Door de vele bewolking was het al vroeg donker, zoals een bekend spreekwoord (zo zwart als de nacht). Tijdens de nacht hebben wij wat motregen en één regenbui gehad.

Nadat de zondagochtend naderde kwamen er steeds meer gaten in de bewolking, waardoor er weer sterren zichtbaar werden. Toen uiteindelijk de zon op kwam verdwenen de wolken als sneeuw voor de zon. Wij spoten met onze Lady Afiena door en over de golven heen en regelmatig werden wij op en door een grote golf meegenomen. Af en toe konden wij in de verte een vrachtschip waarnemen, wij hebben de hele weg geen ander zeilschip kunnen waarnemen.

Nadat de avond naderde kregen wij land in zicht, hier hebben wij onze tweede warme maaltijd op zee genuttigd. We kwamen steeds meer langs de kust te varen richting ons geplande waypoint om daarna langs twee groene tonnen richting haven van Thyborøn te varen.

Binnen de havenmond de zeilen gestreken en op de motor naar de achterste haven gevaren die speciaal voor passanten met boxen is ingericht. Afgemeerd naast de enige Nederlandse boot die in de haven lag, de opvarende vertelde dat zij al drie dagen hier verwaaid lagen, maar zoals het weer er voor morgen nu uit ziet gaan ze nu in de ochtend vertrekken.

Marco heeft meteen een internet verbinding opgezocht om de route die wij gevaren hebben te verzenden voor op onze website. Familie en vrienden konden zo zien waar wij gevaren hebben en waar wij ons bevinden.

Vertrek Den Helder zaterdagochtend om 07:45 uur aankomst Thyborøn Denemarken zondagavond om 20:55 uur. Gevaren mijlen 260,34 Nm en de gevaren tijd 37 uur en 22 minuten gemiddelde snelheid 7 knoop. Wind ZW 5-6 Bf afnemend.

Nadat wij alle drie een heerlijke warme douche genomen hadden, hebben wij koffie en appeltaart met slagroom genuttigd. Aansluitend met zijn drieën een fles champagne mandaat gemaakt en daarna moe maar tevreden over onze zeezeiltocht naar bed gegaan.