De volgende morgen ben ik om 05:00 uur opgestaan om eerst wat van de geschreven verslagen in de computer in Word in te voeren. Door alle beslommeringen loop ik hierin helaas wat achter op onze website, dit komt ook doordat wij in veel havens geen internet verbinding kunnen maken.

Zeer centraal aan de Zuid-Zweedse kust ligt Ystad. Ystad heeft een uitgebreide industrie-, veer- en vissershaven. En vlak ten westen hiervan ligt de jachthaven. Vanwege de strategische ligging en uitstekende voorzieningen is Ystad een populaire tussenstop voor zeilers van en naar Bornholm.

Wat minder mensen weten is dat Ystad naast een religieus centrum ook een oude Hanzestad is en mede daaraan haar ontwikkelingen te danken heeft. In het stadscentrum zijn nog oude vakwerkhuizen uit de middeleeuwen te vinden die tonen dat Ystad toen een zeer bloeiende stad moet zijn geweest.

Op de tijd die wij gisteren avond hadden afgesproken hebben wij met drie schepen de haven van Klintholm verlaten. Buiten de pieren bakboord uit over het Bjelkes Flak en even later langs de krijtrotsen, over de Dronningeskamten en daarna langs het Kriegers Flak.

Gezien de wind die recht van voren kwam hebben wij eerst een uur op de motor moeten varen. Daarna kon de High Aspect erbij en hebben wij heerlijk kunnen zeilen en de grote scheepvaart was op ons navigatie programma via AIS prima zichtbaar, hierdoor konden wij tussen de grote schepen door manouvreren.

Helaas twee uur voor dat wij Ystad zouden aanlopen viel de wind helemaal weg, dus maar weer verder op de motor. Net nadat wij tussen de pieren waren doorgevaren konden wij in een box met palen afmeren, hier kregen wij hulp van een paar mensen op de steiger die onze landvasten aanpakten en door de ogen haalden. Alles weer opgeruimd en daarna was het tijd voor een glaasje Champagne, want wij waren tot slot van rekening in Zweden aangekomen.

Nadat de laatste druppel uit de fles in Maria der glas was gevallen zij, zij dat zij niet zoveel zin had om eten te koken, ik gaf aan dat ik wel warme broodjes met worst zou klaarmaken, dus een keer wat makkelijker gegeten. Door vermoeidheid zijn wij niet wezen wandelen en nadat wij met zijn alle hadden afgesproken om morgen naar Simrishamn te gaan, zijn wij nadat de route was ingevoerd in de computer om 22:00 uur naar bed gegaan.