De route liep van Malmön – Marina naar Gullholmen een tocht van 11,30 Nm. Een regenachtige dag met vele buien de wind ZW 6-7 Bf. waardoor er weinig zicht was, maar onze radar gaf hier uitkomst.

Eerst was het de bedoeling om verder af te zakken richting Strömstad de laatste havenplaats van Zweden voordat Noorwegen begint. Maar door het slechte weer en de tijd die wij nog nodig hebben om terug te keren naar Nederland, hebben wij gisterenavond besloten naar Gullholmen te varen.

Vanwege het weer hadden wij in de haven een kleine High Aspect van 25 meter als voorzeil gezet en het tweede rif in het grootzeil getrokken. Daarna hebben wij de Marina verlaten en in de luwte van het eiland Kalven de zeilen gezet. De eerste 2,5 Nm. was het redelijk aan de wind zeilen maar achter het eiland L Korno konden wij wat ruimer gaan varen.

Net voorbij het eiland ST Korno op het open stuk Korno Kalv nabij Lighthouse Hangdyn liep de wind op tot 7 Bf. maar onze Lady Afiena was in haar element en liep heerlijk met de gezette zeilen door de golven heen. Bij Kristineberg moesten wij weer aan de wind gaan varen maar in de luwte van de eilanden Storon en Gaso konden wij redelijk onze uitgezette koers blijven varen.

Bij Lighthouse Islandsberg konden wij weer wat ruimer gaan varen over het Skanklingarna, daarna het Svartesk op en in de luwte van Gullholmen het voorzeil ingerold het grootzeil netjes op de giek gevouwen en daarna rustig naar de haven gevaren.

Op de heenreis waren wij hierlangs gekomen en toen hebben wij al besloten deze haven op de terugtocht aan te doen. In Gullholmen tegen de wind afgemeerd naast een Noors schip een nieuwe Bavaria 40. Met hulp van onze Noorse buurman twee voorlijnen op de bolders van de steiger vastgemaakt en een afgezonken lijn vanaf de steiger naar het achterschip getrokken.

Alleen bleek deze lijn niet lang genoeg en haalden wij alleen maar de midden bolder van ons schip. Dit was geen goede optie en wij hebben onze Lady Afiena meteen verhaald naar een andere steiger waar wij achter, aan twee boeien mochten afmeren van de dienstdoende havenmeester.

Nadat de regenbuien hadden plaats gemaakt voor zonnige periodes hebben Maria en ik heerlijk gewandeld over het eiland en daar de oudste en kleinste woning bekeken en gefotografeerd. Een Zweedse dame naast deze woning vertelde dat er een oude dame had gewoond die haar kerkelijke bijdrage niet meer kon voldoen en toen door de kerkelijke instantie uit haar huisje was gezet.

Nu heeft de kerkelijke instantie er een bezienswaardigheid van gemaakt en kan de woning op gezette tijden bezichtigd worden om te zien hoe de oude dame hier heeft geleefd. Verder waren alle huizen op dit gedeelte van het eiland in gebruik als vakantie woning. In de winter periode overwinteren er maar twee gezinnen.

De foto’s die ik op het eiland gemaakt heb zijn door Marco aanboord voorzien van GPS coördinaten voor onze website.

Maria heeft aanboord een heerlijke maaltijd klaargemaakt die wij heerlijk aan onze kuiptafel met een wijntje erbij, tijdens een zonnige periode hebben verorberd. In de avond hebben wij besloten hier nog een dag te blijven liggen.