Om middernacht heeft Maria mij gefeliciteerd met mijn verjaardag en hebben wij in bed nog een glaasje Champagne gedronken. En na een paar uur geslapen te hebben rond 08:00 uur weer opgestaan om alles in gereedheid te brengen voor vertrek. Onze zoon gaf via een SMS bericht aan ons beide zijn felicitaties met mijn verjaardag over, die ik weer beantwoord hebt.  Omdat wij hier geen elektriciteit hadden heb ik om 09:30 uur de motor gestart en daarna de computer aangezet om de route in te voeren.

Meteen werd er op onze boot geklopt door een buurman die nog geen woord tegen ons had gezegd dat hier regels waren dat er geen motor mocht draaien anders dan bij vertrek. Dus de motor weer afgezet en nog geen twee minuten later kwam dezelfde heer weer bij ons op de boot aankloppen, met zij groene boek in zijn hand en vroeg of hij mij mocht helpen met de route om hier uit te varen.

Toen dit gebeurd was hebben wij de Fin bedankt en hebben wij onze motor gestart om te vertrekken, maar bij het achteruit varen lagen wij na twee meter weer helemaal vast aan de grond. Hier kwamen wij niet los een lijn naar de kant geworpen waardoor er twee man konden trekken aan de punt van de boot, de boegschroef liet ik meehelpen en even later kwamen wij los en konden wij vertrekken.

Toen wij heel langzaam varend aan de andere kant van het eiland aangekomen waren, kregen wij van de kant aanwijzingen waar wij precies moesten varen om rotsen te ontwijken. Uiteindelijk hebben wij de helpende Fin bedankt en uitgezwaaid en even later via de officiële route door de scheren naar Mariehamn gevaren.

Bij de westelijke jachthaven aangekomen konden wij meteen aan een grote steiger met ons schip aan de achterkant aan een mooring afmeren. Maria moest op de steiger stappen om de lijnen door de ogen te halen waarna ik de lijn weer op de kikker kon beleggen. De mooring lijn op de lier aangetrokken om voldoende van de kant af te blijven bij het schommelen van de boot.

Meteen naar het havenkantoor gelopen of wij op deze plek konden blijven liggen en dat was het geval. Ons schip opgeruimd lijnen opgeslagen de zeilen afgedekt en toen getoast met een heerlijk glaasje Champagne op mijn verjaardag genietend in de kuip onder een stralende zon. Even later belde onze zoon Marco om zijn felicitaties ook namens Aning met mijn verjaardag aan ons over te brengen.

Maria is na de Champagne toen eerst een paar uurtjes gaan zonnen en ik ben een beetje over de haven gaan lopen om wat foto’s te maken. Rond 19:30 uur heb ik pizza’s gehaald, die wij met een heerlijk glaasje wijn in onze kuip hebben opgegeten.

Regelmatig kwamen er hier grote passagiersschepen aan de kade vlak voor ons afmeren, hier lag ook een viermaster de Pommern uit Mariehamn afgemeerd, dit schip was ingericht als museum.

In de loop van de avond een kopje koffie gedronken en na een afzakkertje zijn wij naar bed gegaan.