Via kuippraat van schip naar schip hebben wij afgesproken om morgen om 10:00 uur uit Dragesviken te vertrekken. Dus de volgende morgen om 08:00 uur opgestaan om alles rustig in gereedheid te brengen voor vertrek.

Als eerste via internet de weersverwachtingen bekeken SSW 4 á 5 Bf. De afspraak was dat Piet en Geeske van de Stargazer naar Flakholmen zouden varen om te gaan ankeren. En wij zouden naar het privé overblijf eiland Ando van HSS uit Helsinki gaan.

Voor de zekerheid nog maar een brood gekocht bij de kleine supermarkt op de haven. Als eerste voer Piet uit de haven weg en wij volgden om 10:05 uur. De eerste 3,8 Nm. moesten wij tussen de scheren door tegen de wind op de motor afleggen en daarna het grootzeil met een rif gezet en de Hich Aspect uitgerold. Wij konden een flink stuk over zee zeilen, maar op een bepaald moment gingen wij weer tegen de wind door de scheren heen.

De zeilen opgeruimd en vlak voor Ando via de marifoon Piet op de hoogte gebracht dat wij SB uit gingen om het overblijf eiland van HSS uit Helsinki aan te doen. Toen wij eenmaal in de baai waren aangekomen leek het net een oase, wat een prachtige omgeving. Aan BB- zijde een hele grote hoge rots met daarom heen een houten steiger met in de rots diverse ogen om af te meren.

Verder in het water 18 morings, bij het afmeren kregen wij hulp bij het aannemen van één van de voorlijnen door een jongen die hier met zijn vader en moeder met hun schip lagen afgemeerd, de jongen moest nog wel even zeggen dat dit een privé eiland was. Maria vertelde dat wij dit al met Rob de havenmeester van HSS uit Helsinki hadden geregeld dat wij hier mochten overnachten.

Via de marifoon Piet en Geeske op de hoogte gebracht van de schoonheid van deze kant van het eiland, maar zij gaven toch de voorkeur om te gaan ankeren.

Nadat wij afgemeerd waren zijn wij meteen het eiland gaan verkennen en door de bossen heen gelopen kwamen wij aan de voorkant van het eiland bij de sauna aan die hier stond, met een voorruimte om rustig te zitten en twee ruimtes ingericht als sauna. Vanuit de sauna kon men over een klein paadje zo via een trapje over een rots de zee in lopen om af te koelen.

Verder stond hier ook een grote tafel met banken eraan met uitzicht over de zee. Teruggelopen naar de boot heeft Maria eerst eieren met spek voor op brood gebakken en dit heerlijk in de kuip opgegeten en na de afwas hebben wij even in de zongelegen. Maar helaas dit was van korte duur want het begon een klein beetje te regenen.

Na een half uur brak de zon weer door en hebben wij een toastje met zalm erop gegeten met een heerlijk glaasje Champagne erbij.

Daarna zijn wij de andere kant van het eiland gaan bezoeken, hier lag een klein roeibootje op een helling maar die was helaas op slot. Aan de achterzijde van deze kant van het eiland liep het water steeds ondieper wordend tussen de rotsen door.

Ook hier stond ook een houten tafel met banken er aan en tevens stond er een grote metalen grill waar men heerlijk op kon barbecueën. Even verder in het bos stond ook een mooi huisje hier was niemand aanwezig, later bleek dat men dit huisje kon huren en voor de huurders was er dan een roeibootje ter beschikking.

Rond lopend over de lange steiger kwamen wij weer bij de sauna aan, deze werd gebruikt door de medebewoners van het eiland. Even in de sauna en na een tijdje in hun blootje afkoelen in de zee. Wij zijn toen weer teruggelopen naar onze eigen boot waar wij nog een glaasje hebben gedronken.

Later hebben wij heerlijk gegeten in de kuip en hebben wij genoten van deze prachtige omgeving bij een ondergaande zon, als afsluiting van deze bijzondere dag hebben wij een heerlijk kopje koffie gedronken.