Gisterenavond hadden wij afgesproken om vandaag naar Visby op het eiland Gotland te varen. Nadat wij buiten de pieren naar stuurboord draaide voeren wij langs het Torrbogrund en daarna over het Bjornsnabben en langs het Flisgrund in noordoostelijke richting.

En vlak voor Visby over het Hogklint, in de verte kwam er een ferry aan maar die moest een grote bocht draaien om ook naar binnen te varen. Wij wilden eerst in de buitenhaven (Yttrehamnen) onze zeilen weg halen, maar daar hebben wij op het laatste moment gezien de ferry vanaf gezien.

Dus voor de haven de zeilen opgeruimd en op de motor vlak voor de ferry tussen de pieren doorgevaren naar de Inrehamnen en de jachthaven en aan een hekboei afgemeerd.

Visby is een prachtige historische stad en heeft een grote, goed aan te lopen haven. Toch is er wel een nadeel, de jachthaven ligt vlak voor het uitgaanscentrum en daar zijn in de zomer en ’s nachts een heleboel luidruchtige, dronken Zweden op de been.

Visby ligt steil tegen het kalksteenplateau van Gotland aangebouwd. Met gebouwen uit de Hanzetijd, kronkelige klinkerstraatjes en de muur rondom de hele stad is het niet moeilijk je eeuwen terug te verplaatsen. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de daken en gevels van de stad.

Maria gaf aan dat wij even moesten wachten met opruimen want er kwam een optocht aan, heel veel mensen stonden langs de kade te wachten. Wij met onze fototoestellen de kade op en even later kwamen er heel veel ouderwetse auto’s langs de één nog mooier dan de ander. Op en in alle auto’s zaten mooie geklede dames en heren, het bleek dat zij geslaagd waren voor hun schoolexamen en werden allemaal afgezet op een groot terrein met een vijver in het midden.

Hier werd door iedereen gepicknickt en daarbij vloeide de Champagne rijkelijk. Wij zijn hier tussen door gelopen en hebben van de vele mooi geklede dames en heren foto’s gemaakt. Hierna zijn wij de stad in gelopen, hier moet je wel getrainde kuiten hebben, want alle straatjes liepen redelijk steil omhoog.

Terug op de haven hebben wij eerst bij de vrouwelijke havenmeester ons liggeld betaald en daarna ons schip opgeruimd. En toen was het tijd voor een drankje en daarvan hebben wij heerlijk in de kuip onder de zon van kunnen genieten.

Maria heeft later weer een heerlijke maaltijd klaargemaakt en na de afwas en de koffie hebben wij nog even langs de haven gelopen. Wij hadden met zijn alle afgesproken om hier een rustdag te nemen.