De volgende morgen hebben wij na het ontbijt om 06:55 uur de haven van Kalmar verlaten. Helaas door gebrek aan wind wordt het vermoedelijk de hele dag motoren. Het is wel heerlijk weer en om 08:00 uur zat ik al in mijn zwembroek onder een strak heldere hemel in de zon. Om 12:15 uur kwam er wat wind opzetten en hebben wij de zeilen gezet en hebben wij het laatste stukje zeilend af kunnen leggen.

Bijna op de noordpunt van Öland, aan de Kalmar sund, ligt het plaatsje Byxelkrok. De haven bestaat uit een havenkom die door een met stenen versterkte golfbreker beschermd wordt. Wij vonden een plaats aan de binnenzijde van deze golfbreker en hebben afgemeerd aan een hekboei.

Vanwege haar strategische ligging wordt deze haven vaak gebruikt door zeilers die van hieruit naar Gotland willen oversteken. Een kilometer lange kalkstenen strandwal bevindt zich 1 kilometer noordelijk van de haven. In de zomer groeit het slangenkruid hier uitbundig en geeft het de hogere delen van deze strandwal een prachtige blauwviolette kleur.

In Byxelkrok meteen afgemeerd bij de dieselpomp 150 liter getankt en betaald, mijn creditcard zat in een betaalautomaat, pincode ingevoerd en op de groene knop gedrukt. Het betaalstrookje zat scheef in de automaat en kwam er niet uit, er werd dus niet geprint, de pompbediener vertelde dat er wat was mis gegaan en dat ik nog een keer mijn pincode moest invoeren ik vertelde de man dat ik dan twee keer zou betalen, maar hij bleef erbij dat de eerste betaling was mislukt.

Dit voorval later met de Engels sprekende havenmeester besproken en hij heeft telefonisch contact gezocht met de pompbediener.             ’s Avonds heeft de eigenaar van de pomp bij zijn bank nagekeken of ik inderdaad twee keer had betaald en mijn vermoeden werd bevestigd, want de havenmeester kwam bij ons aan de boord om het tweede bedrag aan ons terug te betalen. Wij waren hem zeer dankbaar voor zijn hulp en wij hebben hem twee blikjes Heineken bier meegegeven.