Maria en ik hadden afgesproken om, om 08:00 uur te vertrekken maar wij waren wat eerder klaar en hoefde niet op iemand te wachten. Dus om 07:37 uur de motor gestart de voorlijnen weg gehaald van de steiger en het schip via de achterlijn aan de moring naar achteren getrokken. Dit lukte niet helemaal want wij bleken wat vast te liggen in de waterplanten, dus de motor een klein beetje bij en daarmee kwam er beweging in ons schip hierna de haven van Bockhamn verlaten.

Bij het verlaten van de haven bleek dat de dieptemeter niets aangaf even door de instellingen heen gelopen en even later werd de diepte weer weergegeven. Dit vonden wij wel wat raar, daar wij niets aan de dieptemeter hadden veranderd.

Het is rustig en zonnig weer weinig tot geen wind en dat beetje wind ook nog tegen, dus wij varen heerlijk met een snelheid van 6 knopen door de Finse scheren op de stuurautomaat richting Helsinki.

Helaas trok rond 10:00 uur de mooie blauwe hemel helemaal grijs dicht. Om 10:15 uur gaf onze afstandsmeter aan dat wij met onze Lady Afiena 7500 Nm. gevaren hadden, dit moet vanmiddag bij de HSS Helsingfors Segelsällskap op Skifferholmen Liuskasaari te Helsinki met een heerlijke fles Champagne gevierd worden.

Via een SMS hebben wij gisteren avond de Nederlandse havenmeester Rob Broekman in kennis gesteld dat wij bij hem op de haven zouden komen afmeren. Wij hebben ook aangegeven dat wij achter het restaurant en het havenkantoor willen afmeren, hij antwoordde met Welkom.

Wij hebben er om 11:30 uur 23 Nm. opzitten de zon komt er weer door de bewolking heen, maar nog steeds geen wind. Om 12:15 uur werden wij door vijf grote groepen Deense schepen in tegengestelde richting gepasseerd van Rob hebben wij later vernomen dat zij een Viking rally hielden en vanaf Finland naar Tallinn op Estland varen.

Om 13:55 uur zijn wij afgemeerd achter het restaurant bij Helsingfors Segelsällskap, wij lagen nog niet vast en Rob kwam ons welkom heten, wij vroegen of hij wat te drinken wilde hebben en hij kwam aanboord voor een blikje appelsap. Alles even de revue laten passeren van wat wij allemaal meegemaakt hadden in St. Petersburg.

Maar even later moest hij weer aan het werk en wij hebben nog van een heerlijke namiddag in de zon kunnen genieten en natuurlijk hebben wij in onze kuip onze 7500 Nm. gevierd met een glaasje Champagne en door Maria heerlijk klaargemaakte toastjes met tonijn.

’S Avonds hebben wij nog even over het eiland gelopen en gekeken bij een tentje waar jonge lui met drank en heerlijke hapjes feest aan het vieren waren. Later op de avond hebben wij aanboord in onze kuip nog een afzakkertje genomen voor het naar bed gaan.