Wij hadden afgesproken met de bemanning van de Stargazer Piet en Geeske om naar Loviisa te varen. Wij zijn om 08:00 uur uit de haven van Kotka Sapokanlahti gevaren. Wij hadden de route buitenom gelegd en Piet had zijn route binnendoor gelegd.

Wij hadden een heerlijke wind uit de goede richting en konden de hele route zeilend afleggen. Nadat wij het eiland Swartsholm met zijn fort gepasseerd waren, voeren wij naar de vaargeul naar Loviisa. Vlak voor de vaargeul hebben wij de zeilen gestreken en daarna op de motor de vaargeul in.

Helaas vlak voor de haven in de vaargeul raakte wij een onderwater liggende rots, Maria vond dat wij terug moesten varen, maar ik wilde zo dicht bij de haven het toch nog eens proberen. Wij zijn toen heel langzaam doorgevaren toen wij opgelopen werden door een motorboot met locale bevolking aanboord.

Zij vertelde ons dat de waterstand 30 cm lager was dan normaal en toen hij onze diepgang hoorde raadde hij het doorvaren af. Omdraaien in deze smalle vaargeul ging niet bij de eerste poging meteen ondiep water, dan maar achteruit de vaargeul terug gevaren tot de mogelijkheid bestond om te draaien.

Terug varend naar het eiland Swartsholm hebben wij de Stargazer opgeroepen dat gezien de lage waterstand Loviisa niet aan te lopen was en dat wij maar bij Swartsholm tegen de steeds sterker wordende wind moesten afmeren. Maar door het kijken door de verrekijker bleek dat deze optie niet mogelijk was daar de steiger tegen de wind al helemaal vol lag.

Wij stelden toen voor om 15 Nm. door te varen naar Bockhamn, hier hebben wij geen spijt van gehad want het was echt een prachtig paradijs in deze baai. Wij zijn hier aan een moring en aan een steiger met vlak onder onze romp een grote rots afgemeerd.

Vlak naast ons was nog een plaats maar op de steiger stond dat daar een onderwater liggende rots lag met niet al te veel water boven deze rots, Piet heeft het nog wel even geprobeerd maar dorst het toch niet. Hij koos toen om aan een moring te gaan liggen midden op het water.

Hier heeft hij zijn nieuwe rubberbootje opgeblazen en even later zijnPiet en Geeske naar ons toe komen peddelen. Aanboord van ons schip hebben wij nog een aantal gezellige uren doorgebracht. Maar aan alles komt een eind en zij vertrokken weer met hun bootje.

Wij hadden afgesproken om hier een extra dag te blijven liggen, want wat een rust vergeleken met St. Petersburg waar de discotheken tot 06:00 en 07:00 uur doorgingen.

De volgende dag heeft Maria de kajuit schoongemaakt, het bed verschoond en ik heb de motor gecontroleerd en een kleine lekkage bij de pomp van de voorwatertank verholpen.

Morgen vertrekken wij met de Lady Afiena naar Helsinki voor nog een bezoek aan de Nederlandse havenmeester Rob Broekman die de broer is van een goede kennis van ons. Piet en Geeske hadden besloten om naar Pirtisaani te varen en wij ontmoeten elkaar vrijdag weer in het plaatsje Dragesviken.