Lekker uitgeslapen en daarna een heerlijk ontbijtje met een gekookt eitje erbij klaargemaakt en dat heerlijk in de kuip onder de zon genuttigd. Een hele rustige morgen aanboord gehad en nog wat verslagen in de computer ingevoerd.
Visby is de grootste stad op het Zweedse Oostzee-eiland Gotland en de hoofdstad van zowel de provincie Gotlands Iän als de gemeente Gotland, die beide het gehele eiland beslaan. De Hanzestad heeft een oppervlakte van 1208 hectare en is één van de veertien Zweedse werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Geschiedenis
Visby werd in de 10e eeuw gesticht en was van de 12e tot de 14e eeuw een van de belangrijkste hanzesteden. Door zijn ligging nam het een belangrijke plaats in in de handel over de Oostzee en de Noordzee. In 1361 werd de stad door Denemarken veroverd, maar in de 17e eeuw weer door Zweden geannexeerd.
Na de 14e eeuw nam het belang van de stad sterk af. Dit kwam onder andere door de pest, door piraterij, doordat Denemarken en Zweden om deze stad enige oorlogen voerden, en uiteindelijk in 1525 door de aanval van de Duitse stad Lübeck.
Door de economische teruggang werden de gebouwen en constructies uit de bloeitijd van de stad gespaard (er was geen noodzaak om gebouwen te vervangen, voor andere, door economische ontwikkeling veroorzaakte, toepassingen). Al in het begin van de 19e eeuw werd de stad tot nationaal monument verklaard. Van alle ongeveer 220 hanzesteden was Visby dan ook in een van de beste posities om in 1995 tot werelderfgoed te worden verklaard.
Stadsmuur van Visby
In het zeerecht voor transporten over zee is de stad nog naamgever voor een aantal regels die voor die transporten gelden namelijk de Haag-Visby-regels.
Visby is hoofdzakelijk bekend door de grotendeels intacte, uit de 13e eeuw stammende 3,4 km lange stadsmuur (ringmuren) rondom het oude gedeelte van de stad. Ook zijn er veel middeleeuwse gebouwen (meer dan 200) te vinden. De stadsindeling stamt nog uit de middeleeuwen. Er waren toen 17 middeleeuwse kerken in Visby, waarvan de meeste tot ruïnes zijn vervallen. Eén is nog intact.
Visby is de best bewaarde en compleetste van de hanzesteden. De stadsmuur met de poorten Norderport, Österport, Söderport en Skansporten en de 13e-eeuwe torens zijn nog nagenoeg intact. De ruïnes van een dozijn middeleeuwse kerken zijn een testament van het rijke verleden, als ook het middeleeuwse stratenplan en de overblijfselen van meer dan 200 opslaghuizen en handelaarshuizen uit deze periode.
In de middag zijn wij langs de boulevard gaan wandelen om daarna onze kuiten te trainen in het stijlen straten lopen. Hele stukken langs de muur gelopen, door een poort naar buiten en daar een winkelcentrum opgezocht om bij de supermarkt wat boodschappen te doen.
Na de imposante oude stukken muur te hebben bekeken zijn wij weer langzamerhand naar beneden gelopen naar de boulevard, hier een ijsje gegeten, een kaartje en weer een magneetje met een mooie afbeelding van Visby voor Aning kunnen kopen.
Terug op de boot het kaartje even geschreven en dit daarna nog even op de post gedaan. Na de koffie met een heerlijk stukje koek erbij hebben wij lekker zitten luieren in de kuip. En onder het genot van een rood wijntje aanboord van het avondmaal genoten.
’s Avonds was de Lady Afiena vrouwenboot en de mannen zaten op de Second Life van Piet en Monique, die al een paar dagen met ons opvoeren. Hier hebben wij afscheid van hun genomen want zij gaan morgen ochtend om vijf uur vertrekken in een andere richting.
Terug op ieder zijn eigen schip hebben wij nog een afzakkertje genomen en zijn daarna naar bed gegaan om uitgerust aan de tocht naar Farosund te kunnen beginnen.