Op zaterdag 9 november was het weer zover de tweede uithijsdag bij W.S.V. De Zeevang te Edam.

13-11-2010 9-52-09_0003 13-11-2010 9-54-32_0017

 

 

 

 

 

Rond 07:00 uur kwam er weer een grote kraan van de firma Schot het parkeerterrein oprijden, door medewerkers van de havencommissie werd  alles in gereedheid gebracht om de schepen op de vloeistofdichte vloer van het parkeerterrein op hun bokken te zetten.

Als er een schip op zijn bok was geplaatst dan kon de eigenaar even later aan de gang om zijn onderwaterschip af te spuiten. Zo gaat het de hele dag door totdat alle opgegeven schepen op de kant zijn neergezet.

Natuurlijk werd ook de inwendige mens niet vergeten, op geregelde tijden werd de bel geluid bij het clubgebouw, rond 10:00 uur voor koffie met koek en rond 12:30 uur voor koffie, thee en heerlijke belegde boterhammen met een kop erwtensoep.

In de ochtend heb ik de achterstag verwijderd om de machinist van de kraan ruim baan te geven dat de kettingen en het blok van de kraan hier niet aan kunnen blijven hangen. De zware hijssingels met een lijn onder ons schip doorgetrokken en aan de achterzijde moet er aan de singel nog een kleine singel van een meter bevestigd worden om ons schip recht uit het water op te hijsen.

Rond 14:00 uur was ons schip aan de beurt, onze bok werd op hondjes in de juiste positie op het parkeerterrein neergezet, 60 cm uit de graskant hierdoor komt onze boeg over de heg net voor het water te staan.

Met vier man aan boord werden de singels aan de haken van de ketting van de kraan bevestigd, bij het strak zetten van de singels door de kraanmachinist werden de singels precies op de blauwe zeiltjes gehouden. Hierna kon iedereen van boord stappen en werd ons schip weer netjes uit het water gehesen.

6-2-2011 11-38-47

Op de winterbok heb ik een bevestiging gemaakt waar de punt van de kiel in moet komen, zo staat ons schip altijd op de goede plek en komen de steunpoten altijd ter hoogte van de schotten van het schip te staan. Binnen 5 minuten stond ons schip weer op de winterbok de steunpoten werden tegen de romp geplaatst en via een lange ladder ben ik omhoog gegaan om de singels weer van de haken van de kraan los te halen.

Ook verwijder ik de blauwe zeiltjes en rol deze meteen weer op om ze mee naar huis te kunnen nemen om ze in de badkuip schoon te kunnen maken.

Het recht opzetten van ons schip doe ik als ik de romp heb afgespoten. Als ik tijdens het afspuiten bij een steunpoot kom, laat ik deze even zakken zodat ik ook de romp onder de steunpoot kan afspuiten en als het afspuiten helemaal klaar is begin ik met het goed verticaal afstellen van ons schip op onze winterbok. Daarna bevestig ik weer de achterstag en ruim alle stootwillen op.

Rond 16:00 uur als alles wat tijdens het uithijsen is gebruikt, weer is opgeruimd is er in ons club gebouw ter afsluiting van de uit hijs werkzaamheden een uit hijs borrel met hapjes.