Wij hadden besloten om een dag extra in de Ocean Village Marine van de Royal Southampton YC te blijven. ‘s Morgens opgestaan en na het ontbijt zijn wij Southampton ingegaan om historische monumenten te bezichtigen. Wij hebben delen van oude muren en een historische kerk die als gedenkteken voor de Falkland oorlog diende bekeken, het laatste gedenkteken was van 2003.

Wij zijn bij het oudste gebouw van de stad geweest, dit was de kerk van St. Michael. De kerk werd oorspronkelijk in ongeveer 1070 gebouwd in de vorm van een kruis. De centrale toren staat er nog, het schip werd verbouwd in 1826-1828 toen het hoger gemaakt werd en de middeleeuwse pilaren werden vervangen door gegoten ijzeren pilaren.

Doopvont rects van zwart marmer uit Tournai in Belgie waar het werd gemaakt omstreeks 1160. Er zijn er zes soortgelijke in Engeland, een in de Kathedraal in Winchester en nog twee andere in Hampshire. In het gangpad aan de zuidkant welke is aangebouwd in de 15e eeuw een gedenktekens aan de muur voor Bennet Langton, een vriend van Dr. Johnson en een gedenkplaat voor de bemanning van SS Amazon, dat in 1852 verging.

Tevens het houten beeld van St. Michael, dat gemaakt werd van een blok taxishout door een Braziliaanse kunstenares en werd gedoneerd omstreeks 1960. Ook mooi was de koperen lessenaar bij lager altaar, van omstreeks 1360 en naar men vermoedt de oudste koperen lessenaar in het land, gered uit de gebombardeerde Holy Rood Kerk. Het was een erg interessante route door deze kerk, twee dames ontvingen ons en vroegen of wij informatie in onze eigen taal wilden hebben en deze hadden zij ook. Aan het einde vroeg één van de dames of wij het gastenboek wilden tekenen wat wij hebben gedaan.

Daarna zijn wij het centrum ingegaan en je weet niet wat je ziet, enorm veel mooie winkels en diverse overdekte winkelgalarijen. Wij hebben gelunchd en wat gedronken en daarna weer verder geshopt, later heerlijk ijs met chocolade tot ons genomen. Onderweg terug nog wat boodschappen ingeslagen en aangekomen bij de boot een glaasje wijn gedronken en daarna gegeten.

Na de koffie hebben wij nog een rondje over de haven gelopen, in de haven lag een 30 meter jacht deze had een wedstrijd gevaren en was weer onderweg naar huis. Diverse foto’s gemaakt en daarna weer terug naar ons schip, om de route voor morgen te plannen. Wij hadden vandaag redelijk weer wel bewolkt maar regelmatig de zon erbij met een klein drupje regen. Nog een glaasje gedronken en daarna maar weer naar bed.