Hier hebben wij heerlijk kunnen uitslapen, rond 09:30 uur een heerlijk ontbijt klaargemaakt en dit hebben wij onder onze achter tent aan de kuiptafel verorberd. Toen wij overal mee klaar waren hebben wij een heerlijke stadswandeling gemaakt en leuke winkels bekeken. Midden in de stad hebben wij een plaatselijke kerk bezocht en later over de sluis kunstwerken bekeken van beton en metaal.
De jachthaven is gelegen in het midden van de stad Södertälje met een loopafstand van 5 minuten naar het winkelcentrum. Vanuit de haven heb je gemakkelijk toegang tot de 110-mijl (200 kilometer) lange Mälaren meer met zijn lommerrijke groen en ontelbare kastelen, veel van die nu zijn omgebouwd tot hotels en restaurants.

Naar het zuiden bereikt je de archipel van Södermanland in iets meer dan een uur. Naar het oosten bereikt je de archipel van Stockholm in minder dan vier uur via de sluizen van Stockholm.

De haven biedt alle gemakken, waaronder een klein restaurant die gespecialiseerd is in Zweedse visgerechten. De haven is open en vrijwel het hele jaar ijsvrij daardoor zeer geschikt voor het passeren in de winter naar het meer. Met Södertälje Naval Centrum als uitgangspunt heb je goede mogelijkheden voor het verkennen van het Zweedse zeilparadijs. Zij bieden de mogelijkheid om vroeg in het voorjaar aan teleggen in de jachthaven. De uitstekende communicatie maken het mogelijk om van hieruit je boot te gebruiken tijdens de lange Scandinavische zomers.

Södertälje is de grootste stad van de gemeente  Södertälje in het landschap Södermanland en de provincie Stockholms Iän in Zweden. De plaats heeft ongeveer 60.279 inwoners in (2005) en een oppervlakte van 2529 hectare.

In Södertälje is een groot deel van de bevolking van Finse afkomst, dit komt doordat er vooral in de 19e eeuw vele Finse arbeiders naar deze streek zijn geëmigreerd.

Södertälje heeft ook een grote Suryoyo gemeenschap: meer dan een derde (22.000 mensen) is van Suryoyo afkomst. Dit is het grootste aantal van elke stad ter wereld. Het wordt dan ook wel de hoofdstad van het Suryoyo volk in Europa genoemd. Zo zijn er veel kerken die aangesloten zijn bij de Syrische orthodoxe Kerk van Antiochië, twee Suryoyo voetbalclubs (Assyriska Föreningen en Syrianska FC) en een tweetal Suryoyo tv-zenders hebben hier hun basis.

Er wonen tevens vele Armeniërs in de gemeente en vooral de afgelopen jaren is het aantal Irakezen tot 6000 mensen gegroeid. Andere gemeenschappen komen vooral uit voormalig Joegoslavië en Chili. Al met al is een groot deel van de bevolking van buitenlandse afkomst, en dit aantal groeit nog elk jaar.

In Södertälje bevindt zich het hoofdkantoor van Scania CV AB. De vrachtwagen- en busfabrikant heeft hier naast het hoofdkantoor tevens haar productontwikkelingscentrum, motorenfabriek, versnellingsbakkenfabriek en chassisassemblagefabriek. Scania vindt zijn oorsprong in Scania-Vabis. Scania was van origine een bedrijf uit Malmö, dat samengegaan is met Vabis (Vagen Aktien Bolaget I Södertälje). Tegenwoordig is Scania, na eerst samen geweest te zijn met Saab, een zelfstandig bedrijf.

Scania draagt haar steentje bij aan de sterk diverse gemeenschap van Södertälje. Vanuit diverse fabrieken in het buitenland (Säo Paulo in Brazilië, Zwolle in Nederland en Angers in Frankrijk) komen medewerkers in Södertälje werken.

Biografie van Bjorn Borg

Borg gold vanaf eind jaren zeventig tot en met het begin der jaren tachtig van de 20e eeuw als de beste tennisspeler ter wereld. Hij verwierf eeuwige roem met het behalen van vijf opeenvolgende overwinningen op Wimbledon. Dit was in de jaren 1976-1980. Velen denken dat dit een record is, maar William Renshaw won zes keer achter elkaar. De prestatie van Borg werd in 2007 geëvenaard door Roger Federer. Ook was Borg zes keer de winnaar van Roland Garros. Dit was in 1974-1975 en 1978-1981. In 2011 evenaarde Rafael Nadal de prestatie van Borg.

Borg is geboren en opgegroeid in Södertälje als zoon van een koopman. Het tennisspel was destijds tamelijk onbekend in Stockholm en omgeving. Borg beoefende dan ook ‘standaard’ sporten, zoals hockey en voetbal, totdat zijn vader een tennisracket won op een tafeltennistoernooi. De jonge Björn Borg leerde hiermee al op zijn negende het tennisspel te beheersen.

Op de lagere school werd Borg gescout door Lennart Bergelin, een voormalig lid van het Zweedse Davis Cup tennisteam. Hij raakte onder de indruk van Borgs briljante tennisspel. Borg bleek door het hockeyspel zowel links- als rechtshandig te kunnen spelen en aan het voetbal had hij een prima voetenwerk overgehouden. Tevens was Borg stevig gebouwd, wat al met al veelbelovend was voor zijn toekomst.

Na deze jaren werd er hard getraind en niet zonder resultaat. Al op vijftienjarige leeftijd won Borg de juniorentitel van Wimbledon en nam hij de eerste positie in op de ranglijst voor junioren.

In 1974 won Borg zijn eerste Grand Prix, te weten de Italian Open. In datzelfde jaar won hij ook Roland Garros, zijn eerste grandslamtitel, waarvan er nog vele zouden volgen.

De bijnaam van Björn Borg werd ‘Mr. Cool’, wegens het feit, dat hij nooit zijn emoties liet zien op de baan. Men vroeg zich wel eens gekscherend af of deze man wel van vlees en bloed was en niet van ijs. Hierdoor zijn andere bijnamen ‘The Ice Man’, ‘Iceberg’ en ‘IceBorg’.

In 1982 beëindigde Björn Borg zijn indrukwekkende tenniscarrière, op slechts zesentwintigjarige leeftijd. Hij beëindigde zijn carrière, omdat hij niet meer gemotiveerd was om te gaan tennissen. Hij verloor het plezier in het spel.

In 1987 werd hij opgenomen in de prestigieuze Tennis Hall of Fame.

Björn Borg wordt algemeen gezien als een van de beste tennissers uit de geschiedenis.