Een tocht van 44,4 Nm. en NO 2 – 4 Bf. verliep niet zo als wij gedacht hadden. Vlak na vertrek het grootzeil gehesen en toen was de rolfok aan de beurt, maar per ongeluk had ik de klem van de fokkeval los gezet in plaats van de reeflijn van het grootzeil.

Hierdoor kwam bij het uitrollen van de fok de fok naar beneden en draaide de fokkenval om het profiel van de voorstag heen, waardoor ik de fok niet meer omhoog gehesen kreeg. Een aantal keren geprobeerd om de fok om de voorstag heen te trekken maar zonder resultaat, de fok zo goed als het ging opgerold maar wel met een flinke zak in het midden van de voorstag.

Doormiddel van de spinakerval om de voorstag heen te draaien heb ik de zak zo goed mogelijk vlak kunnen krijgen en hebben wij op het grootzeil naar Enkhuizen gevaren. Op het IJsselmeer hadden wij de wind tegen en hebben wij besloten om op de motor door te varen.

Bij Kornwerderzand een tijdje voor de sluis heen en weer gevaren alvorens wij geschut konden worden. Na de sluis de gang er goed ingezet om op tijd voor laag water over de Boontjes te komen en dit lukte gelukkig. Inmiddels was de wind toegenomen tot N 5 – 6 Bf. en met een grote hoeveelheid regen. In Harlingen 10 minuten moeten wachten alvorens de brug draaide, maar even later in de Noorderhaven aan de kade afgemeerd.

Wij hadden wel een heerlijk rood wijntje en een lekker toastje met tonijn verdiend, daarna hebben wij heerlijk gegeten en in de loop van de avond nog een wandelingetje over de haven gemaakt. Bij terugkomst nog maar een glaasje en daarna naar bed. ’s Avonds besloten om de volgende dag in Harlingen te blijven liggen.